Brieven aan Bram

Je kan Bram mailen (bram@ok-brigade.be) of schrijven (Bram, School Zonder Pesten vzw, Hoogkamerstraat 337 b - 9140 Temse) met al jouw vragen over pesten.


Hieronder vind je enkele brieven en het antwoord van Bram. In de brieven die op deze website staan, zijn de  namen van kinderen, scholen en plaatsen veranderd, zodat niemand weet van wie de brieven juist zijn.


Beste Bram,


Ik ben Julie, ik zit in het vierde leerjaar en ik ben heel verdrietig. In het derde leerjaar was ik de beste vriendin van Nora, maar nu wil Nora liever de beste vriendin zijn van Maaike en Alida . Ik mag nooit bij hen staan op de speelplaats. Ze zeggen dat ik niet cool genoeg ben en ze zeggen dat ik het wachtwoord van hun cool clubje niet ken. Ik sta veel alleen op de speelplaats, want de andere meisjes van mijn klas spelen stomme spelletjes. Ik zou zo graag bij het clubje van Nora horen, maar ik denk dat dat nooit zal lukken. Bijna elke dag zeggen ze dat ik naar de ‘hoe word ik cool’-school moet gaan, dat ik naar de ‘hoe word ik cool’-tv moet kijken en dat ik naar de ‘hoe kleed ik mij cool’-winkel moet gaan. Ik weet dat die dingen niet bestaan. Ik word daar zo kwaad van. Ik hoop dat jij me kan helpen Bram!!!!


Hoi Julie,


Ik begrijp dat je verdrietig en kwaad bent.  De meisjes uit het cool clubje doen echt gemeen tegen jou. Dat is dus niet cool, vind ik… Ik denk dat het goed is om tegen die meisjes te zeggen dat je hun opmerkingen niet leuk vindt.  Probeer er geen ruzie over te maken, want dat maakt het soms nog erger… Misschien moet je een tijdje uit hun buurt blijven… ook al vind je dat vast moeilijk.


Ik zou je ook willen vragen om even na te denken of jij wel bij een clubje wil horen, dat zo gemeen doet tegen andere kinderen…   


Je zegt dat de andere meisjes stomme spelletjes spelen, maar wie weet zitten er toch één of meer kinderen tussen waarmee jij wel bevriend kan raken. Probeer uit te zoeken of één van hen van dezelfde muziek houdt of dezelfde hobby heeft als jij… misschien vind je wel leuke nieuwe vriendinnen…


Julie, als je verdrietig of kwaad blijft, zoek dan zeker iemand om er over te praten (mama, papa, de juf/meester, een tante, een broer/zus, nichtje, buurmeisje,…) . Als je dat moeilijk vindt,  kan je ook terecht bij Awel.

Bram


Hoi Bram,


Jaro is mijn beste vriend, maar hij zit in een andere school. Jaro zegt dat hij geen vrienden heeft op zijn school. Hij zou veel liever in mijn school zitten. Jaro heeft mij gisteren een geheim verteld. Hij wordt op zijn school gepest omdat hij dwarsfluit speelt. Op zijn school zeggen ze dat dit een instrument voor meisjes is. Jaro kan heel mooi spelen. Hij heeft al een wedstrijd gewonnen en hij heeft al eens mogen optreden met een orkest in een grote zaal. Ik ben gaan kijken. Hij was echt een ster. Maar nu wil hij stoppen, omdat ze hem uitlachen. Ik vind dat heel erg. Ik mocht dit geheim eigenlijk niet verder vertellen, maar ik vind het zo erg voor Jaro. Ik wil iets doen, maar wat?  Misschien heb jij een goed idee?


Groetjes,  Michiel


Hey Michiel,


Ik vind het echt knap dat jij je vriend wil helpen.  Ik vind het heel erg dat de klasgenoten van Jaro hem uitlachen omdat hij dwarsfluit speelt. Er zijn over de hele wereld heel veel jongens en mannen die dwarsfluit spelen. Daar is echt niks mis mee. Soms gebeurt het dat kinderen gepest worden omdat ze iets goed kunnen. Misschien zijn de klasgenoten jaloers. Misschien zouden ze zelf eens op een groot podium willen staan. Het zou echt heel jammer zijn als Jaro stopt met dwarsfluit spelen, want dan ‘winnen’ de pesters. Ik denk dat Jaro zijn geheim best ook aan zijn juf/meester en aan zijn ouders vertelt. Het is echt moeilijk om dit alleen op te lossen. Hopelijk komt het weer goed met je vriend en kan hij nog veel optreden!


Groeten van Bram


Bram,


Ik ben het echt beu! Ze hebben weer mijn boekentas op de grond gegooid en daardoor is mijn sapje uitgelopen over al mijn schriften! Ik wil niet meer naar school! Ik wil de kinderen in mijn klas niet meer zien ! Ik kan er niet meer tegen! Ik heb al gezegd dat ze moeten stoppen, maar het helpt niet. Ik ben het echt beu, beu, beu !!!!!!


Meisje zonder naam


Beste meisje zonder naam,


In je brief kan ik lezen dat je heel boos en verdrietig bent. Dat begrijp ik... Ik denk dat je met iemand moet praten over wat er allemaal gebeurt. Met je ouders? Een tante, opa, …? Grote mensen zullen zeker naar je luisteren. Het is ook heel belangrijk dat je juf/meester dit weet. Het zou knap zijn als je het zelf durft te vertellen, maar je kan ook een briefje schrijven, zoals je mij geschreven hebt. De school zal zeker willen dat dit pesten stopt. Als je niet weet  met wie je er kan over praten, kan je terecht bij Awel.


Lieve groeten van Bram